Blogi henkilökohtaisena oppimisympäristönä
Jokainen kurssilainen perustaa itselleen blogin henkilökohtaiseksi oppimisympäristökseen. Blogin voi perustaa mihin tahansa blogipalveluun. Ohjeet on annettu Googlen omistamaan Bloggeriin, mutta vaihtoehtoisia mahdollisia blogiapalveluita ovat mm. Edublogs.org, WordpPess.com, Posterous ja kotimainen vuodatus.net.
Blogin perustaminen Bloggeriin ja ilmoittaminen kurssille
- Mene osoittteeseen Blogger.com ja klikkaa linkkiä "Luo blogi". Tästä osoitteesta pääset myös myöhemmin hallinoimmaan blogiasi.
- Jos sinulla on jo Google-tunnus, klikkaa linkkiä Kirjaudu sisään. Muutoin luo uusi tili täyttämällä ensimmäisen sivun lomake.
- Luo blogi valitsemalla blogin nimi, osoite ja ulkoasu. Nimen ja osoitteen voi jokainen valita haluamikseen
- Ota ylös blogisi osoite eli URL (Bloggerissa muotoa jotain.blogspot.com) ja ilmoita blogisi osoite kurssin ilmoittautumislomakkeella.
Lisätietoja löydät tarvittaessa mm. Bloggerin omista ohjeista.
Yksityisyyden suojaaminen
Blogisivustot ovat julkisia. Blogin ja kirjoittajan julkisuutta voi kuitenkin halutessaan rajata
- käyttämällä kokonimen sijaan vain etunimeä tai nimimerkkiä (Bloggerissa käyttäjäprofiilin asetuksissa) sekä
- estämällä blogin näkyvyyden hakemistoissa ja hakukooneissa (Bloggerissa kohdasta "Asetukset" > "Perus").
Kurssin ja opiskelijoiden blogin seuraaminen
Kurssin tehtävät ja ohjeet jaetaan kurssin blogissa osoitteessa operight-k11.blogspot.com.
Kurssin EduFeedr-sivuilta opiskelijat voivat myös seurata toistensa blogikirjoittelua, tehtävien suorituksia sekä kommentoinnin myötä muodostuvia verkostoja.
Blogikirjoittaminen ja tehtävien suorittaminen
Kurssin blogissa annetut tehtävät suoritetaan kirjoittamalla uusi merkintä (Bloggerissa "Teksti") omaan blogiin. Tehtäviin voi kuulua myös muiden kurssilaisten blogimerkintöjen kommentointia.
Useimmissa blogijärjestelmissä on käytöissä yksinkertainen WYSIWYG-editori, joissa on mahdollisuus lisätä tekstiin myös kuvia ja linkkejä. Tehtävissä edellytetään yleensä, että merkinöissä on linkit käytettyihin verkkolähteisiin.